Nordlandsbanen må prioriteres! :Pressemelding
Nordlandsdelegasjonen møtte fredag 28. februar -25 samferdselsminister Jan Ivar Nygård for å diskutere den kritiske situasjonen på Nordlandsbanen. Mangelen på lokomotiver og de innstilte nattogene mellom Trondheim og Bodø rammer både passasjerer og næringsliv hardt. I tillegg har en ny påkjørsel satt et lok ut av drift, noe som har forverret situasjonen ytterligere. Buss for tog er igjen innført mellom Mo i Rana og Bodø, kun to uker etter normal drift.
Samferdselsministeren har lovet å følge opp våre innspill, fortsette trykket mot Norske Tog for å leie lok til nye fjerntog er på plass, samt ta med seg innspillene om økt vedlikehold og økning av togsett til regjeringens budsjettprosess. Når det gjelder ERTMS, er det en gjennomgang av fremdriftsplanen, og Nordlandsbanen vil fortsatt ha høy prioritet.
Delegasjonen stilte tydelige krav:
- Strakstiltak: Umiddelbar tilgang til midlertidige lokomotiver, minst 200 millioner kroner årlig til vedlikehold, og at opsjonen for fire nye fjerntogsett utløses innen budsjett 2026.
- 2028-2030: Krysningsspor på Saltfjellet ferdigstilles innen 2028, nye fjerntog på plass innen 2029, fornyelse av lokaltog og forpliktende gjennomføring av KVU Nord-Norge og KVU Green.
Nordlandsbanen må få høyeste prioritet! Vi trenger investeringer i vedlikehold, kapasitet og utslippsfrie løsninger for å sikre en stabil og bærekraftig jernbane i Nord-Norge. Regjeringen må handle nå – Nordlandsbanen kan ikke settes på vent!
Oslo, 28. februar 2025
Nordlandsdelegasjon møter samferdselsministeren for å løse utfordringer på Nordlandsbanen
Nordlandsbanen er i en kritisk situasjon. Mangelen på lokomotiver og innstilling av nattog mellom Trondheim og Bodø siden oktober har rammet både passasjerer og næringsliv hardt.
Representanter fra Helgelandsrådet, Polarsirkelrådet, Salten regionråd, Nordland fylkeskommune og Jernbaneforum Nord møter samferdselsministeren i Oslo den 28. februar for å kreve umiddelbare tiltak (Pressemelding)
.
Vår Logo
Logoen er et viktig kjennemerke for regionen og benyttes i alt av presentasjoner opp mot interessenter og styringsinstanser på ulike nivå, blant annet: kommunestyrer, fylkesting og storting. Det er viktig at befolkning og kommunestyrerepresentantene i alle kommunene føler eierskap til logoen og at de også har et bevisst forhold til logoen. Logoen har derfor sterke knytninger til de kommunene som inngår i dette rådet. Bølgene i bunn av logoen representerer kyst og fjord, mens fjellene representerer innlandet. De øvrige visuelle elementene er representative for de ulike kommunene på denne måten:
Træna: Trænafjellene • Rana: Skulpturen Havmannen • Lurøy: Steinkjærringa • Nesna: Nord Universitet • Hattfjelldal: Fjellet Hatten • Hemnes: Rabothytta
Åpent møte om utbedring av FV810 Bustneslia, mandag 13. februar kl. 18-1930 i Kommunestyresalen, Rana Rådhus
Nordland Fylkeskommune vil orientere om alternativene for utbedring av Bustneslia.
Fint om dere registrerer dere på linken til Ranaregionen Næringsforening, da vi ønsker oversikt over antall for enkel servering, og at vi har plass til alle.
Her er lenken med info og påmelding: https://www.rananf.no/liste-aktiviteter?eventID=8363
Målet for møte er å gjøre kjent de ulike alternativene og nye kostnadsanslag, i etterkant må det i samarbeid med NFK gjøres valg av hvilke alternativer det skal jobbes videre med.
Foreløpig kjøreplan:
Åpning v/ IHR
Presentasjon fra NFK
Korte betraktninger fra:
IHR v/
Rana Kommune v/Ordfører Geire Waage
RU v/Ole Kolstad
RNF?/Næringsaktør ?
Åpnet for spørsmål og kommentarer.
Enkel servering, kaffe + noe til. Velkommen!
Arrangører av møtet er :
Indre Helgeland Regionråd
Rana Utvikling
Ranaregionen Næringsforening
Møteplan 2023 pr.19.jan 2023
Video Helgelandskonferansen 2022 trykk her
Helgelandskonferansen 2022
«Vekstpotensialet for Helgeland mot 2035»
5. og 6. mai 2022, Meyergården Mo i Rana.
